25 Kasım 2010 Perşembe

Prof. Yamer Aktan: Portakalın Vitamini

Geçtiğimiz kışın, akşamdan sıkılan portakal suyunun sabaha kadar vitamin kaybedip kaybetmeyeceği aklımıza takıldı.... Wikipedia ve çeşitli kaynaklardan vardığımız sonuca göre portakal suyunda vitamin kaybına neden olan oksitlenmenin başlıca nedenleri ışık ve hava temasıymış.. Bu nedenle ağzı kapalı bir muhafaza ile buzdolabına konan portakal suyunun vitamin kaybı 6 ayda % 10'dan az oluyor... Hatta tetra-pak ile dipfrize atarsanız bu kayıp bir yılda % 1'in altına düşüyor...


Ha bu kadar tantanaya gerek var mı...? YOK..!!! Portakalda bulunan C vitamininin yaklaşık % 55'i kabuğun içindeki beyaz kısımda, % 25'i de posasında... Onun için ille de portakal suyu içicem diyorsanız bari posasını da katın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...